Saxhyttan, i anslutning till Marieholms bruk

Vi satt och funderade på vart vi skulle åka, Store mosse dök upp som ett alternativ. 
Maken börjar detaljstudera området med hjälp av Google Maps. - Men kolla här, där går tydligen en kanal och så finns det ett ställe som heter Marieholms bruk. 

Bruksmiljöer är ofta intressanta så vi tog ett snabbt beslut och idag på morgonen så åkte vi mot sagda plats. Den ligger bara 5 mil bort och vi valde de mindre vägarna, för de är trevligare. 

Strax före att vi hade kommit fram så stod det en skylt med namnet Saxhyttan på och vi tror (efter gårdagens kartläsning) att det var något som hade samband med bruket också. 
Parkerade och vandrade iväg in i en helt underbar naturupplevelse. 
Denna grönska som är nu - den uppfyller hela min kropp och sinne. 

Vilket fint jobb Gnosjö kommun har gjort på den här platsen för att göra den besöksvänlig. 
Väldigt många sittplatser och fina stigar. Att det dessutom var fullt med mogna smultron gjorde inte saken sämre. :) Dock var det bitvis mycket kuperat, så nu framåt kvällen känns det ordentligt i vader m.m. 
Ett bra träningspass med andra ord.
Hjälp - jag hinner inte med. Redan mogna blåbär.

Kommentarer

  1. Har jag någonsin i mitt liv skådat så mycket blåbärsris, som på dina bilder? Möjligen på Tjamstaberget hemma i Malå, nej, inte sååå mycket! /Elisabet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara ett helt UNDERBART överflöd av blåbärsris och så himla vackert. Lycka.
      Tack Elisabet

      Radera
  2. Har besökt Mariehol vid några tillfällen. Men Saxhyttan låter inte bekant. Får kolla lite närmare.
    Väldigt tidigt med blåbär... det blommade mycket, men har inte sett bär. Ha det fint! //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. På grund av att Tony hade kollat kartan noga så reagerade vi när vi såg skylten om Saxhyttan - en bit före man kommer fram till bruket.
      När vi väl hade parkerat och såg naturen och ån så förstod vi att här är det fint att gå omkring. Många fikaplatser överallt och hade vi vetat (det vi nu vet), så hade vi haft med oss kaffe mm och satt oss nere vid Saxhyttan. Å ätit smultron som efterrätt. :)
      Tack Anna-Lena
      (tänkte att du säkert hade varit där)

      Radera
  3. Visst är det en härlig grönska naturen bjuder oss på just nu. En spännande plats, Saxhyttan. Man stöter ofta på gamla sågverk, smedjor och annat ute på vandringarna. Tyvärr oftast i form av husgrunder, ruiner och enstaka bortglömda detaljer. Tack då till de eldsjälar som satt upp informationsskyltar så att man genom texterna kan föreställa sig hur det en gång såg ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer helt och fullt Stefan.
      Numera fotograferar jag alltid skyltarna som finns i anslutning till besöksmålet. Ibland har det nämligen visat sig svårt att hitta all information på nätet i efterhand.
      Så jag tackar också.

      Radera
  4. Ni är bra på att hitta fina platser och det verkar finnas oändligt många sådana i er närhet :D Jag går där strax efter er och njuter av samma härliga skog som ger dig så bra känslor. Väldigt fint ordnat av Gnosjö kommun. Bra med fotade infoskyltar när man inte orkar ta in texten på plats :D

    SvaraRadera
  5. Så vackert! Och underbart med blåbär, kommer ni åka tillbaka med hinkar och plocka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tänk vilken guldgruva för de som gillar att plocka blåbär, vi brukar bara plocka och äta på plats. Bara ett fåtal mogna nu, så kanske om ett par, tre veckor att det kan vara dags för plockarna.
      Tack Anna

      Radera
  6. Så mycket vacker natur det finns i vår närhet och grönskan just nu är verkligen enorm. Oj, finns det blåbär redan? I år behöver vi verkligen fylla på frysen med skogens blå guld….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Överväldigande grönska - så vackert.
      Bara några enstaka mogna bär, de flesta behövde nog minst ett par veckor till.
      Tack för kommentar

      Radera

Skicka en kommentar