Idag kom de - fiskmåsarna

Såg den första fiskmåsen utanför gymfönstret idag, det får man väl kalla vårtecken. 
Nu väntar intensiva månader när den stora flocken av fiskmåsar som årligen återkommer till Tranemosjön skall bygga bo, föda ungar, bevaka de samma och väsnas med alla kajor (som bor här året om). 

Ljudbilden här mitt i samhället och så nära till sjön, är helt annorlunda mot när vi bodde i ett skogsrikt område utan större vattendrag, i Borås. 
Där var det mest småfågelskvitter och skogsduvor som hördes. För att få höra småfågelssång här så måste man ge sig in i skogen, för fiskmåsskriken överröstar alla andra fåglar. Lite ensidig ljudbild kan jag tycka.
Bild från nätet.

Kommentarer

  1. Fin bild och visst är det vårtecken när de kommer. Lite skränigt kan det nog vara när man är för nära och särskilt om man, som jag har förstått gäller dig, är ljudkänslig. Men du kan säkert hantera det med hörlurar, öronproppar eller genom att inte vara för nära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar inte ha så "ont" av dem (peppar, peppar) men lite enformigt blir det.
      Tack Ingrid

      Radera
  2. Nu är jag inte sååå ljudkänslig, men är glad för småfågelkvitter i stället för kakafonin när fiskmåsarna är igång! Idag satte Herr Gransångare igång och pv är överlycklig över sin sämre
    hörsel, han hör den inte längre. Från morgon till kväll är denne ihärdige fågelherre igång, men nog hade det varit ganska angenämt om han i alla fall liiiiiite kunde ändra trudilutt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, ja lite enformigt kan det bli, att alltid höra samma läte.
      Ni har inte så ont av fiskmåsskrin då, där hos er. De kanske är närmare havet?
      Tack Elisabet

      Radera
  3. Det låter skräpigt! Vi har ju det som när ni bodde nära ett skogsområde. Tycker att duvornas kutter låter så fint. Glad påsk! //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mest enformigt tycker jag, i och med att deras läten "tar över". Tur att skogen finns nära. :)
      Tack Anna-Lena & Glad påsk!

      Radera
  4. De är på håll ganska vackra fåglar, men ytterst enerverande. De får gärna hålla sig nära vattendrag, men när de skränar ovanför våra radhus som ligger långt från närmsta vatten, då hörs en och annan svordom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår precis vad du menar Stefan. "Lagom är bäst".
      Tack!

      Radera

Skicka en kommentar