Klockren replik

I Borås Tidning (som vi nu tillfälligt prenumererar på) så har det under december varit flera inlägg i allmänhetens spalt, om det här med vilka (om några alls) som skall få komma och titta på förskolebarnens luciafirande. 
Idag kom ett läsvärt inlägg i "debatten". Om förskolepersonalen följer rådet som ges i den repliken, så skall det bli intressant att se hur många luciafester som anordnas nästa år i december. 
Personligen kan jag bara ana hur stort jobb det är/har varit för personalen att anordna precis ALLT. 
Så att de föräldrar, mor/farföräldrar m.fl som ÄLSKAR Luciafirandet tar sin del av arbetet nästa år känns logiskt.

Kommentarer

  1. Vilket bra tips. Om det är så att arbetsbördan blir väldigt betungande för personalen så är ju det här ett perfekt samarbete. För att inte ha luciafirande alls med föräldrar närvarande tycker nog även barnen är trist. Undantag finns alltid så klart.

    SvaraRadera
  2. Man behöver inte ha fika! Bara få uppleva när de små sjunger några Luciasånger. Går bra att genomföra utomhus. Tar tio minuter.
    Nä, så bekväm får man inte vara som personal. Men jag vet... Vi är ju på väg dit där de flesta gör minsta möjliga
    Intressant inlägg! God eftermiddag! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  3. Så bra skrivet! Det brukade - då, när jag själv hade barn i förskola eller lågstadiet - inte vara så att en hord av händer sträcktes upp när frågan kom om någon frivilligt ville vara klassförälder och jag kan tänka mig ..., att skulle frågan att ordna luciafirandet överlåtas till föräldrarna, så vore det nog på samma sätt, hälsar Elisabet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp.
      Tänker att de som arbetar inom förskolan också är stressade under december p.g.a. arbete, familj m.m. Om föräldrarna själva håller i själva "festen" så inser de att det är inget som de uttalat/eller outtalat kan kräva att förskolan kan arrangera.
      Sedan kan ju firandet också göras på ett lätt sätt, precis som Anna-Lena skriver.
      Tack Elisabet

      Radera
  4. Det finns nog delade meningar om innehållet i insändaren. Att vara arrangör, oavsett om det är en fotbollsturnering, luciatåg eller om man är ansvarig för firmafesterna, kräver tid och engagemang. Jag tror många föräldrar ställer upp på annat under sin fritid, men samtidigt finns det inget som säger att de också kan ställa upp på detta.
    Då är det kanske mer trist att många skolor väljer att fira lucia och andra traditioner utan att föräldrarna får närvara. Det finns säkert skäl, men att inte få se sina barn fira högtider under deras uppväxt är att gå miste om många fina upplevelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte riktigt hur debatten har startat och vad förändrade regler angående Luciafirande på förskolor beror på.
      För knappa resurser = för få förskolelärare, utmattad personal, för krävande föräldrar (m.fl), några förändrade regler från högre instans, någonting som förändrades i samband med Covid - har ingen aning.
      Det var det som jag tyckte var så bra i repliken, att om alla hjälps åt så borde det inte vara så svårt att lösa.
      Lite sång av barnen, ev. utomhus under 10-15 minuter - det skulle kanske räcka och kräver inte så mycket när det kommer till att anordna arrangemanget.
      Tack Stefan

      Radera
  5. Ja vad kan gå fel? Jag trodde lärare var utbildade i detta pedagogiska sätt... Jag kommer att träffa en lärare och fira jul med en idag, jag ska ta upp det på vårat möte :) God Jul Önskar jag Er Från Nacka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte alls hela bakgrunden utan tyckte bara att insändaren var bra formulerad. Men visst är det väl så att vissa förskolor firar Lucia numera utan föräldrar m.fl.
      Många anhöriga verkar ha reagerat på det men jag är säker på att det går att lösa, på olika sätt. Det går ju att genomföra på ett enkelt sätt t.ex. utomhus (som någon skrev) och så några sånger bara.
      Tack Åke & God Jul!

      Radera
  6. Det är alltid mycket mer jobb än mången tror bakom luciatåg och luciaval osv.
    Tidningen där jag är chefredaktör beslöt, tillsammans med andra arrangörer, att vi inte har luciaval i år, eftersom arrangemanget med röstningssedlar, lådor osv. kräver resurser, och för varje år blir det svårare att hitta kandidater som vill ställa upp i valet. Valet ses ju dessvärre lite som en tävling... fastän vi alltid understryker att det är inte är det.
    I år blev det ändå en ljusfest med ett luciafölje från Lovisavikens skola (högstadium), och hur lyckat som helst med julsånger, luciasång, körsång, andakt osv.
    Så traditioner kan bibehållas men samtidigt även förnyas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra om man har förmågan att sätta sig in i andras människors situation.
      Tänker att föräldrarna själva säkert är stressade under december med alla möjliga arrangemang - då kan man ju misstänka att även förskolepersonalen är det.
      Men om alla hjälps åt - så löser man det säkert.
      Istället för att kräva att saker och ting ska vara "som de alltid har varit" så kanske man kan erbjuda sin hjälp.
      Tack Carita

      Radera

Skicka en kommentar