Har ni skrivit framtidsfullmakt?
Igår var jag på ett intressant föredrag med ekonomiexperten Annika Creutzer.
(har sett att hon skriver för tidningen Senioren)
När jag var i tonåren så hade jag vaga planer på att arbeta på post-eller bankkontor efter passande utbildning, men så var det ju det där med matematiken. ;)
Intresset för den egna ekonomin har jag i alla fall fortfarande och tittar gärna på program med den inriktningen.
Annika tog upp många viktiga och intressant frågor när det gällde "Kvinnor & Ekonomi", som var föredragets tema. Mycket av det hon sa var sådant som jag redan känner till men ett par saker fastnade jag för.
Dels att hon bekräftade att AP7 Såfa-fonden har gått väldigt bra genom åren och nu är en stor aktör både i Sverige och utomlands.
Det är alltså den fond som sköter om fondsparandet för alla oss som inte ville/orkade välja bland alla hundratals fonder, då när det bestämdes att vi själva skulle ansvara/fördela en del av våra pensionspengar. Den kallas också för "soffliggarfonden". Hur länge sedan är det som detta bestämdes om tro? Trettio år minst gissar jag på.
Där hade vi tur, mer än skicklighet kan jag säga.
En annan uppmaning; Gift er!
Sambolagen är inte alls tillfredsställande och så många hamnar i mycket jobbiga situationer när en sambo dör. Särskilt då om sambon har barn.
När köptes gemensam fastighet, av en person före förhållandet eller gemensamt i samband med att förhållandet startade.
Å så det där med vem som står på ev. fastighets lagfart (ofta bara i den ena partners namn - i alla fall förr), vem som köper in kapitalvarorna till hemmet (och står på kvittot), ofta är det så att kvinnorna handlar mat, står för inköp av kläder (till barnen) osv osv.
Ja allt det här känner ni väl till.
Att man däremot även som gifta behöver skriva framtidsfullmakter (till varandra) det hade jag inte riktigt klart för mig.
Att gamla föräldrar skriver fullmakter till sina barn har vi själva varit med om, men att makar också skall ha det sinsemellan var inte lika självklart för mig.
Om en maka/make drabbas av t.ex. demens så får man sköta de enklare ekonomiska uppgifterna men det finns begränsningar och det är de som framtidsfullmakten reglerar.
Så nu gör vi slag i saken, mallar är nedladdade för att printas ut och sedan fyllas i.
För övrigt var det första gången som jag besökte Tranemos gamla biograf Tranan.
Ljudet var väldigt bra i salongen, ut från Annikas head-set, så allt hördes glasklart.
En intressant föreläsning med nyttiga kunskaper för många. Men man behöver inte vara bra på matematik för att jobba på bank. Jag valde bort matten i trean på gymnasiet och valde språklig gren i stället. Det spelade ingen roll när jag var på anställningsintervju och jag märkte snart att vi inte fick syssla med huvudräkning. Allt skulle finnas registrerat i datorerna för att eventuella fel i kassan skulle kunna upptäckas vid ihopräkningen varje dag. Det var alltså maskinerna som fick räkna och inte vi. Tack vare mitt bankjobb känner jag till det mesta av det här men den där framtidsfullmakten har jag nog inte hört talas om. Klokt av er att fixa det.
SvaraRaderaKanske hade varit nåt ändå då. :)
RaderaFullmakter är ju himla bra att tänka på INNAN det är för sent, senare blir allt så mycket krångligare utan sådana.
Är så glad för att mina svärföräldrar för ca 10 år sedan (efter inrådan från sin bank) skrev fullmakter till min man - det har underlättat så mycket för honom, när de sedan inte längre klarade av att hantera räkningar, konton m.m.
När en förälder väl har drabbats av demens, då är det liksom för sent.
Andra plötsligt uppdykande infarkter/sjukdomar kan ju också göra en oförmögen.
Så bättre att vara ute i god tid medans man är frisk med att skriva fullmakter åt barn eller andra.
De kommer att skänka oss en tacksamhetens tanke senare.
Tack Ingrid