Novent - igen

Kerstin Porshed skriver idag i Borås tidning mycket klargörande om vad Novent handlar om. Jag tror att många felaktigt uppfattar företeelsen som julstress och ett brytande av traditioner, men tvärtom - det handlar om att fylla hemmet med ljus och förstärka myskänslan. Saxar lite ur artikeln: 
"För er som hatar mörkret – se till att njuta av novent. 
Tycker du att november är ett enda långt mörker? Då kanske du ska anamma en tradition som skapats av influencers, som har gett svenskan att nytt ord – och som startar den 12 november. Som hon ser det (Sofi Borin) handlar det varken om någon slags tidig julhets eller att köpa på sig en massa saker. Nej för henne och många andra är novent en tid då det inte finns några måsten, spikade traditioner eller krav – som en slags kil av lugn mellan Halloween och den tid då ruschen inför jul drar igång".
Från faktarutan: Julpynt, renodlad julmusik och julgodis hör enligt dem inte ihop med novent. Mycket ljus är ett måste, eventuellt också hyacinter (vita). Ljusslingor.
Det låter ungefär såsom jag brukar göra. Sätta upp någon stjärna, ljusslingor och köpa fräscha vitblommande krukväxter.
Jag brukar också mentalt ladda med positiva affirmationer; åhh så mysigt det är nu och liknande uttryck. Istället för motsatsen.

Kommentarer

 1. Låter ju vettigt. Ingen adventsstjärna uppe ännu, här hos oss, men två tända ljus i fönstret, det gör sitt till. Jag har väl berättat om när min dementa mamma hängde upp adventssjärnan mitt i sommaren och personalen på boendet ville ta ned den. "Låt den sitta uppe, hon vet ju ändå inte vilken månad det är och om hon vill ha lite trygghet i form av en adv.stjärna, så spelar det väl ingen roll ..?" tyckte jag. Minns faktiskt inte hur det hela avlöpte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilla mamma. . . 💕
   När november slår till på riktigt (och vi har gått tillbaka till normaltid) så låter det logiskt att försöka ljus-boosta oss.
   Tack Elisabet

   Radera
 2. Novent som det beskrivs här ställer jag absolut upp på. Några ljusslingor kommer inte upp än men jag tänder ett gäng ljus när det mörknar :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker det låter logiskt att försöka få in mer ljus i hemmen när det är kolsvart ute. Kanske särskilt viktigt för oss söderöver som får vänta ett tag på att snön lyser upp omgivningarna. Om alls.
   Tack Ingrid

   Radera
 3. Nejdå november är inget mörker. Snöspadarna ska fram, julesakerna ska fram och min belysta släde har tagits ut redan. Pippifåglarna började dyka upp så då var bara att snöra ihop ett vinterträd igen och hänga upp frömatarna. Nu har jag kanske fördelen att backen är vit :) Trevlig Helg Barbro!

  SvaraRadera
 4. Härligt! :)
  Ni har ju absolut en fördel av att snön lyser upp omgivningarna. Låter fint.
  Tack Åke och detsamma!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar